Nationale Kunstdagen: Interview met Ashton Broeders

Met het nieuwe beursseizoen in volle gang blikken we alvast graag vooruit naar de beurzen en evenementen die wij binnenkort in Evenementenhal Gorinchem mogen verwelkomen! Aan de hand van interviews met verschillende organisatoren willen wij graag hun evenement en organisatie in het zonnetje zetten!

Ashton Broeders trapt voor ons deze reeks af. Ashton is Projectmanager en Beursmanager bij De Kunst Collega’s waarbij zij verantwoordelijk is voor diverse projecten, zoals Nationale Kunstdagen, maar daarnaast ook voor de publiciteit en promotie van andere beurzen en daarnaast ondersteunt ze ook de directie met hun werkzaamheden.

De Nationale Kunstdagen worden georganiseerd door Stichting Kunstweek. Wat doet die stichting precies?

De belangrijkste doelstelling van Stichting Kunstweek is het op een laagdrempelige manier kunstenaars en kunstliefhebbers te verbinden, waarbij de focus ligt op heel Nederland. Dit doet de stichting met uiteenlopende activiteiten, waarbij de meeste daarvan plaatsvinden tijdens de Nationale Kunstweek van 9 tot en met 17 november.

Els van Lent, Raoul Locht en Ashton Broeders van De Kunst Collega's

En dus ook de Nationale Kunstdagen in Evenementenhal Gorinchem?

Ja klopt, de Nationale Kunstdagen zijn vijftien jaar geleden begonnen als regionale Kunstdagen eigenlijk. Dat is begonnen met hele kleine beursjes met schildersezels bijvoorbeeld, dus niet eens met stands. Wij merkten vanuit kunstenaars dat er veel interesse was in die regionale beurzen. Toen is er dus ook meteen een Nationale Kunstdagen bijgekomen, waarbij kunstenaars die op de regionale kunstdagen hadden geëxposeerd ook op de Nationale Kunstdagen mochten exposeren. Hierdoor is het dus uitgegroeid tot wat de Nationale Kunstdagen nu is!

Er ligt gewoon veel behoefte bij de kunstenaars aan het exposeren en verkopen van hun werk zonder dat daar een galeriehouder tussenkomt. Waar je dan ook nog vaak 40%van de verkoop aan moeten afdragen en hier hebben zij het zelf in de hand. Zij betalen een stand en die kosten proberen we zo laag mogelijk te houden. Alles wat ze verdienen met hun stand is voor hen. Daar hoeven wij niets van te hebben.

Dus eigenlijk zijn de Nationale Kunstdagen een moment waarin bezoekers echt in aanraking kunnen komen met verschillende soorten kunst?

Ja en dat samen met rechtstreeks contact met de kunstenaar! Dat is voor kunstliefhebbers ook echt een pluspunt, omdat je zo uit de eerste hand het verhaal achter het kunstwerk hebt. Bezoekers hebben dan ook meteen een beeld erbij, wie heeft het eigenlijk gemaakt?

En jij bent natuurlijk de organisator, welke belangrijke stappen neem je bij het organiseren van het evenement?

Het begint natuurlijk bij het vastzetten van een datum. Wij organiseren de Nationale Kunstdagen altijd tijdens de Nationale Kunstweek en dus ook vanuit de stichting. Zodra de datum gepland is met de locatie ga ik aan de slag met de website. Die moet actueel zijn en daar moet de informatie op komen die de kunstenaars nodig hebben, denk hierbij aan het aanmeldformulier en de prijzen. En dan kan ik aan de slag met het werven van standhouders, dat doe ik doormiddel van nieuwsbrieven en het persoonlijk contacteren van kunstenaars. Ik zit nu in de fase dat ik de plattegrond heb ingedeeld en die naar jullie heb gestuurd. Nu komt eigenlijk de drukste periode in de zin van bezoekerswerving, advertenties plaatsen en ook interviews geven bijvoorbeeld, haha! Maar ook persberichten schrijven, deelnemers activeren om hun netwerk aan te schrijven dat ze ook moeten komen en dat soort dingen. Dat is een beetje de afrondende fase.

Precies! En als het evenement dichterbij komt, wat is dan de belangrijkste stap?

Ik ben dan vooral bezig met het informeren van de kunstenaars. In de zin van je moet zo laat er zijn om je stand in te richten en waar ze allemaal aan moeten denken bij het inrichten. Ik heb de plattegrond al gemaakt, dat is ook altijd wel een klusje, maar dat ligt gelukkig al achter me! Ik ben de komende weken dus vooral bezig met de communicatie naar de kunstenaars toe. Zo geef ik advies over het indelen van hun stand en over hoe je een actieve houding aanneemt, zodat je aanspreekbaar bent voor de bezoekers.

411221063_18109241635352104_8293043024900692160_n

En als we dan kijken naar het gehele traject van het organiseren? Hoe belangrijk is de hulp van ons, Evenementenhal Gorinchem, dan?

Ja, in die fase zitten we nu. Die zijn we nu gestart met Cynthia in dit geval en dat is heel fijn! Als ik een vraag heb, dan ontvang ik binnen een paar uur antwoord en eigenlijk kan zo goed als alles. Alles wat ik vraag, is mogelijk en dat is echt heel fijn! Wij organiseren ook andere kunstbeurzen op andere locaties en ik moet eigenlijk zeggen dat het contact dat ik heb met Cynthia en Nicole echt bovenaan staat qua klantvriendelijkheid en snelheid. Het is heel fijn!

Super! Goed om te horen en bedankt ook! Heb je hier nog specifieke voorbeelden van, van vorige edities?

Haha, nou het zijn vaak van die kleine dingen. Als ik bijvoorbeeld vraag hoeveel haakjes er aan een garderoberek zit, dan heb ik binnen no-time een reactie dat het er 250 zijn, op basis van winterjassen kan je er dan zoveel kwijt. Het zijn echt van die kleine dingen, als ik ben vergeten om een stroompunt aan te geven op de bestellijst en ik mail daarover dan is het vaak geen probleem. Het zijn de kleine dingen die voor mij gewoon heel fijn zijn om dat even snel nog te kunnen tackelen en dat is bij andere locaties gewoon niet zo makkelijk.

Dat is wat wij ook graag willen nastreven, dus goed om te horen dat het ook vanuit de andere kant zo ervaren wordt!

456125156_7724903527637203_1460802664174256416_n

Je gaf zelf al aan dat je in de laatste fase van het organiseren zit. Wat verwacht je van de Nationale Kunstdagen 2024?

Ik verwacht daar heel veel gezellige, positieve kunstenaars te zien en we hopen zo’n 3000 bezoekers in het gehele weekend te mogen ontvangen.

En wat verwacht je van de kunstenaars die exposeren?

Dat ze het naar hun zin hebben en dat ze goede contacten kunnen gaan leggen!

Om toch nog een beetje warm te maken voor de Nationale Kunstdagen, wat zijn drie dingen die je sowieso gedaan of gezien moet hebben op de Nationale Kunstdagen 2024?

Dat is een lastige, want dan ga ik natuurlijk kunstenaars voortrekken, haha! Daar moet ik mee uitkijken, want dat vind ik vervelend voor de rest. We hebben zo’n 130 kunstenaars en die zijn wat mij betreft allemaal een bezoekje waard, vooral vanwege de diversiteit. Nou ja, op zaterdag 16 november, de eerste dag hebben we wel de presentatie van het nieuwste Jaarboek Kunstenaars. Dat staat eigenlijk los van de Nationale Kunstdagen, maar is wel een happening die daar plaatsvindt! Een tweede reden is dat de bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete kunstenaar die exposeert, als ze dat doen, kan de kunstenaar een publieks- en juryprijs en die mag volgend jaar gratis deelnemen. Hierdoor zit er dus ook een soort verkiezing aan vast, wat uitnodigt om kritisch te kijken. Maar bovenal is het de sfeer! De laagdrempelige, gezellige sfeer! Aan een galerie zit vaak toch nog een hogere drempel om binnen te stappen of je gaat naar een museum, maar daar kan niemand kunst kopen!

Alleen als je een grote portemonnee hebt!

Dat bedoel ik, ja! Bij de Nationale Kunstdagen kan eigenlijk iedereen wel wat aanschaffen!

Dat klinkt in ieder geval heel leuk! Ook meteen een mooie afsluiter voor dit interview. Uiteraard bedankt voor je tijd en we zien elkaar tijdens de Nationale Kunstdagen!

De Nationale Kunstdagen vinden plaats op 16 en 17 november in Next Level van Evenementenhal Gorinchem! Kijk voor meer informatie op: kunstdagen.nl

Neem ook een kijkje op de volgende websites!

– Stiching Kunstweek – kunstweek.nl

– De Kunst Collega’s – dekunstcollegas.nl

Scroll naar top